Relatietherapie

Iedereen leert schrijven, lezen en fietsen. De relatietherapie van Michael Moeller leert je een diepgaande relatie met je partner opbouwen. Zeker op momenten dat je relatie onder druk staat en je geen verbinding voelt met je partner valt het niet mee om invoelend te kunnen praten en luisteren. Het Tweegesprek van Michael Moeller biedt partners de beschermde ruimte om zich te kunnen uiten zonder zich te hoeven verdedigen of verantwoorden. Omdat het geen bijzondere communicatievaardigheden of andere voorwaarden vereist, kun je direct met je partner beginnen met deze relatietherapie. (foto: bron)


“Spreek, zodat ik je kan zien” ~ Socrates

Relatietherapie volgens het Tweegesprek

In het Tweegesprek bespreek je met je partner de vraag: "Wat beweegt mij het meest op dit moment?". Je bespreekt je eigen ervaring, alleen in de IK-vorm. Je vertelt je partner, hoe je jezelf, de ander, je relatie en je leven ervaart. Je wisselt als het ware een 'zelfportret' uit met je partner. Je 'moet' niets vertellen, het is eigenlijk ook niet echt een dialoog. Dit lijkt misschien te eenvoudig om iets te kunnen betekenen voor je relatie. Probeer het echter eerst en oordeel dan zelf!
  • Kies een tijdstip dat jullie allebei ruim de tijd hebben.
  • Zoek een rustige plek zonder afleiding waar je 1,5 uur ongestoord met elkaar kunt praten.
  • Ga tegenover elkaar zitten, zodat je elkaar in de ogen kunt kijken.
  • De ene partner praat een kwartier, de ander zwijgt.
  • Als je praat je praat vertel je wat je de afgelopen week het meest heeft bezig gehouden, binnen en buiten de relatie. Je vertelt wat je gedachten, gevoelens, behoeften, verlangens en dromen zijn, etc. Zwijgen is prima, daarna komt veelal iets belangrijks.
  • De partner die luistert stelt geen vragen en onderbreekt nooit. Als je luistert breng je je aandacht volledig naar je lichaam en je gevoel, wat het verhaal met jou doet.
  • Na een kwartier wissel je. Zo praat je 3x en luister je 3x een kwartier. Wees scherp op de tijd, gebruik altijd een klokje. Doe het niet op je gevoel (ongeveer).
  • Blijf vooral bij jezelf. Je hoeft de ander niets uit te leggen. Het is een verbale verkenning van jezelf, een zelfportret. Praat waar mogelijk over concrete situaties en schets die hoe je ze ervaren hebt.
  • Maak tot slot een wekelijks terugkerende afspraak met je partner om het Tweegesprek te voeren.
Al tijdens het Tweegesprek zul je je meer verbonden voelen met je partner. Als je het regelmatig doet, leer je jezelf en de ander door en door kennen. In de loop van de tijd is het ook veiliger om moeilijker onderwerpen te bespreken. Het is naast een verdieping van je relatie ook een diepe spirituele reis die je samen maakt.

Relatietherapie Tips

» Relatietherapie Weekend. Aanrader voor Iedereen in een Langdurige Relatie. ~ Torreman (cursus).
» De Zeven Pijlers van een Goede Relatie. Praktijktips voor een Succesvolle Relatie. ~ John Gottman (bol.com)
» Red je Relatie!. In 7 Stappen naar een Betere Verstandhouding met je Partner. ~ Phil McGraw (bol.com)
» Vreemdgaan met je Partner. Omgaan met Verschil en Verbondenheid. ~ A. Vansteenwegen (bol.com)
» Houd me Vast. Zeven Gesprekken voor een Hechte(re) en Veilige Relatie. ~ Sue Johnson (bol.com)